loading

AKTUALITY

SCÉNA BEZ HRANIC/SCENA BEZ GRANIC

20.08.2024

Po loňském úspěšném nultém ročníku, který se konal v rámci akce Léto na Barboře, vás Těšínské divadlo srdečně zve na další ročník divadelní přehlídky pod názvem SCÉNA BEZ HRANIC/SCENA BEZ GRANIC. Tento jedinečný kulturní zážitek se odehraje v impozantním industriálním prostředí Dolu Barbora v Karviné a bude se konat od 27. srpna do 1. září 2024.

 

Festival SCÉNA BEZ HRANIC/SCENA BEZ GRANIC přináší bohatý a rozmanitý program, který zahrnuje divadelní představení pro dospělé, děti i mládež. Představení se odehrají jak v českém, tak i v polském jazyce. Divadelní scény budou umístěny ve staré kompresorovně a ve speciálním cirkusovém šapitó, což přidá představením unikátní atmosféru, kterou může nabídnout jen industriální prostředí.

 

Diváci si z programové nabídky mohou vybrat úspěšnou inscenaci Tomáše Dianišky pražského Divadla pod Palmovkou Žena filmového kritika, inscenace pro malé i větší děti souboru Buchty a loutky: Neposlušná kůzlátka a Automat na filmy či inscenaci divadla Korez z polských Katovic Mianujom mie Hanka – působivý příběh z prostředí Slezska.

Těšínské divadlo v rámci programu uvede interaktivní inscenaci Splašené nůžky, dále inscenace v polském jazyce Krzywy kościół za účasti Radovana Lipuse, Renaty Putzlacher a Jana Monczky. Závěr divadelního festivalu bude patřit komedii z repertoáru Těšínského divadla Kogut w rosole.

Loutková scéna Bajka představí premiéru inscenace Frankenstein, která jistě zaujme malé i velké diváky svou jedinečností a kreativním zpracováním.

 

Vedle divadelních inscenací je také připraven pestrý doprovodný program, který zahrnuje workshop divadelní improvizace s Ondřejem Frydrychem, dále workshopy pro malé i větší děti, přijedou i Klauni z Balónkova. Na dětská a rodinná představení jsou zajištěny svozové autobusy od Těšínského divadla na důl Barbora a zpět. SCÉNA BEZ HRANIC/SCENA BEZ GRANIC není jen přehlídka, je to oslava divadla bez hranic, které spojuje lidi a kultury. Program ke stažení ZDE.

Festival se koná pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Josefa Bělici, MBA, který k festivalu řekl: „Pohornická krajina Karvinska ožívá. Dlouhá desetiletí patřila tato oblast těžbě černého uhlí, nyní je opět na čase ji vrátit lidem. V rámci krajského programu POHO2030 proto připravujeme řadu projektů a vítáme všechny aktivity, které toto území obohatí. Léto na Barboře a festival Scéna bez hranic jsou přesně takové.  Věřím, že obě akce na dění v pohornické krajině upozorní, například na krajský strategický projekt POHO Park Gabriela, díky kterému se z bývalého dolu stane centrum pohornické krajiny, které už za tři roky nabídne nejrůznější kulturní, společenské i vzdělávací akce.“

 

Záštitu nad festivalem převzal hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Josefa Bělici, MBA, město Český Těšín a náměstek primátora města Karviné Mgr. Andrzej Bizoň.

 

Festival je součástí akce Léto na Barboře a koná se ve spolupráci s partnery: Lodičky dokořán, POHO 2030, Moravskoslezský kraj a Auto Tichý.

ARCHIV AKTUALIT