loading

AKTUALITY

TĚŠÍNSKÉ DIVADLO SE ROZŠÍŘÍ O MODERNÍ MULTIOBOROVÉ KREATIVNÍ CENTRUM

16.07.2024

„Jediným divadlem, které Moravskoslezský kraj zřizuje, je právě Těšínské divadlo. Je to takový jedináček, kterého si můžeme dovolit rozmazlovat. Proto jsme se rozhodli z divadla vybudovat moderní multioborové centrum pro kulturu, vzdělávání a kreativitu. Je to skvělá příležitost posílit kulturní potenciál našeho kraje a zvýšit jeho atraktivitu. Kromě divadelních scén nabídne návštěvníkům i například knihovnu, edukační centrum nebo třeba hvězdárnu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica s tím, že náklady na projekt jsou vyčísleny na 141 milionů korun. Moravskoslezský kraj na něj získal 111 milionů korun z Národního plánu obnovy podporovaného Evropskou unií z prostředků Next Generation EU. Zbytek nákladů pokryje kraj ze svého rozpočtu.

Rekonstrukce startuje letos v červenci a potrvá do konce roku 2025. Architektonický návrh připravila firma Atris ve spolupráci se studiem PROFURE, zhotovitelem bude společnost PSG Construction. „Rekonstrukce divadla spočívá v modernizaci stávajících prostor včetně technických prostor. Součástí projektu je vybudování nástavby na střeše budovy, bude zázemím hvězdárny s prostorem pro různé programy a přednášky. Výrazných úprav se také dočkají venkovní prostory v bezprostřední blízkosti divadla. Velmi důležitá bude i proměna náplně této instituce. Lidé sem budou chodit za divadlem, ale nově i za dalšími kulturními nebo vzdělávacími zážitky. Otevřeme nové možnosti našim občanům a vytvoříme inspirativní prostředí pro kreativní rozvoj hlavně mladé generace,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a doplnil, že centrum bude propojovat nejrůznější kulturní organizace, školy a vzdělávací instituce, neziskovky i subjekty z podnikatelského sektoru.

„Těšíme se na všechny impulzy, které nám vznik multioborového centra nabídne. Věřím, že nás čeká spousta inspirace, zajímavých projektů a atraktivních programů. Budeme ve spolupráci s partnery připravovat edukační programy a workshopy zaměřené na divadlo, ale taky na další tvorbu a technologie, na literaturu i vědu a astronomii. Nabídneme dílčí aktivity i komplexní vícedenní programy jako jsou letní školy, tábory nebo kurzy. Jsem přesvědčený, že začíná nová éra kulturního života v Českém Těšíně a celém Moravskoslezském kraji. A dovolím si zdůraznit, že divadlo bude i po rekonstrukci svým předplatitelům nabízet představení tak, jak byli zvyklí doposud,“ sdělil ředitel Těšínského divadla Petr Kracik a vysvětlil, že během stavebních prací bude budova divadla uzavřena. Divadlo bude svá představení hrát v náhradních prostorách, tedy například v třinecké Trisii nebo v divadle Adama Mickiewicze v polském Těšíně. Také bude vyjíždět na zájezdová představení.

Celý projekt může Moravskoslezský kraj realizovat díky podpoře ze strany státu a dotaci z Národního plánu obnovy. „Těšínské divadlo má dlouhou tradici a významné místo v kulturním životě severní Moravy. Tato rekonstrukce představuje nejen obnovu historické budovy, ale také významný krok směrem ke vzniku moderního kulturního centra, které bude zdrojem kulturní nabídky a inspirace nejen pro všechny milovníky kultury z Moravskoslezského kraje, ale z celé České republiky i ze zahraničí, uzavřel ministr kultury Martin Baxa.

ARCHIV AKTUALIT